Monday 26 October 2015

Mayonnaise Prawn / Udang Mayonis Bujang

Resepi ringkas - untuk makan 3-4 orang

Bahan-bahan
Udang- telah dibersihkan (tak payah buang kulit)- 400g 
Mayonis- 200g (4-5 sudu)
Susu pekat manis - 40g (2-3 sudu)
Telur ayam - 3biji
Daun kari - 1 tangkai (Pilihan)
Serbuk kari- 2 pinch (Pilihan)
Minyak untuk mengoreng
Garam

Cara-Cara:
Gaul garam bersama udang yang telah dibasuh. Biarkan seketika . Kemudian goreng sehingga udang kelihatan garing (30-50 seconds). Angkat, tos dan asingkan. Letak 3 -4 sudu minyak (minyak yang digunakan untuk mengoreng) kedalam kuali dengan api kuat dan masukan telur dan gaulkan sehingga menjadi Scramble eggs dan berbuih.. Pelahankan api ke medium heat. Masukan daun kari, serbuk kari, mayonis, susu pekat dan garam secukupnya.. Gaul sehingga sebati masukan udang yang telah digoreng. mix it for another 20-30 seconds. Tutup api dan boleh dihidangkan..




1 comment: